Finalister 2017

De nominierade är:

Årets turismpris - delas ut av AB Göta Kanalbolag

Övralid

En verksamhet med historisk tyngd som genom utveckling av sin befintliga produkt i år fått ett tydligt uppsving. Ett föredöme när det gäller förvalta och förnya något unikt, vilket även visats genom utnämningen av PG Andersson till Årets Östgötaambassadör. Både tillgänglighet och engagemang öppnar för besök från när och fjärran, även utanför Motalas stadskärna.

Mallboden Café och Vandrarhem

Ett helt vanligt café som på kort tid blivit en samlingspunkt mitt i Motalas historiska hjärta. Med ständig utvecklingsvilja, lyhördhet för besökarna, och inte minst fantasifulla våffelkreationer, är de idag en förebild när det gäller ”gräv där du står” och att kapitalisera på en plats och dess kulturvärden.

Motala stadsfestival

Ett lokalt evenemang med brett samarbete i grunden, som i år visat att de kan stå på egna finansiella ben och vågar fortsatta utveckla festivalen, som samlar de så viktiga lokala besökarna och genom dem attraherar fler besökare utifrån. En viktig pusselbit i evenemangsstaden Motala.

Årets ekonomipris - delas ut av Handelsbanken

Fribergs måleri

Familjeföretaget Fribergs Måleri fyller snart 40 år. Företaget, som både utför måleritjänster och driver butik, har de senaste åren visat en stark utveckling av omsättningen tack vare ett fint arbete som lett till både nya kunder och nyanställningar.  Företaget är ett utmärkt exempel på ett solitt och välskött företag.

Svenska Bussglas AB

Flytten gick från Norrland till Motala i kärlekens tecken år 2009. Sedan dess har Vd Per Markström fortsatt att utveckla sin verksamhet på ett imponerade sätt med fina siffror. Nu siktar företaget, som är en av landets ledande leverantörer när det gäller byten och reparationer av bussglas, på ytterligare utbyggnad i Motala.

AB Ramson

1964 bildades bolaget Ramson, då i Nacka. Idag finns det högteknologiska företaget som utvecklar och tillverkar filtreringssystem för alla typer av industriella processer, i Motala.
Företaget verkar inom en nisch med tio konkurrerande bolag i landet, och når sin framgång genom duktiga medarbetare som skräddarsyr lösningar åt sina kunder.

Årets Innovation – delas ut av Motala kommun

Framtidens Motala formas digitalt

Ett unikt, systematiskt samarbete mellan kommunens enheter: samhällsbyggnad, lantmäteri och kommunikation har gjort det enkelt och roligt för medborgare att delta i planering och  utformning av ett framtida Motala. Engagerande frågor, modern kommunikation och en nationellt uppmärksammad app bidrog till att över 1000 personer deltog med idéer, tankar och  synpunkter till en ny översiktsplan 2019.

Motala Pride

Med stort engagemang och i princip inga ekonomiska resurser tog två unga tjejer år 2015 ett initiativ som medfört att Motala nu har sin egen Pride-festival.
Pride-festivalen synliggör HBTQ-frågorna och styrkan i mångfald utanför storstaden och gör det lättare för personer i Motala att våga vara sig själva. Pride-festivalen bidrar till att stärka den sociala sammanhållningen i kommunen och visar på att Motala är en bra plats att leva på för ALLA!”

Impleo IT Solutions AB

När idrottsföreningen han engagerat sig i hade utmaningar med att få ut budskap till sina medlemmar och samtidigt satt med en omodern papperslapp som medlemskort fick IT-företagaren Joakim en snilleblixt. Ett digitalt medlemskort i app-form som också kan skicka ut information till anslutna. Idéen var unik och marknaden gigantiskt. Hans innovation utvecklades i det egna bolaget Impleo och blev snabbt en självklar lösning för både förbund och föreningar runt om i landet. Nu står bolaget inför en internationalisering av den nu så självklara produkten! Impleo har också varit drivande i den lärlingsutbildning som Motalas samlade IT-företag skapat för att säkra sin egen kompetensförsäljning.

Årets Handelspris – delas ut av Gallerian

Blomsterglädje

I Södra Freberga har en klassisk blomsterhandel blivit en egen destination. Genom att kombinera sina varor och tjänster med café har finalisten fått en tidigare säsongsbutik att leva året runt. Brett utbud, aktiv marknadsföring och utmärkt service är kännetecken för butiken som också arbetar aktivt i utvecklingen av Motala som turist-och handelsdestination.

Scorett

Personalen på Scorett, med butikschef Anna i spetsen, uppvisar den bästa av service och kundbemötande, och det alltid med leenden på läpparna! Med stort engagemang och mycket energi är aktören en viktig del i utvecklingen av både Gallerian och Motala Centrum. Butiken arbetar också på ett smart sätt med att koppla samman den växande webbhandeln med den fysiska butiken för att säkra sin plats på marknaden.

Smycka

Familjen Topal är entreprenörer under ständig utveckling. Med stort mod och bred kompetens driver Topals flera butiker och är genom sitt stora engagemang för centrumkärnan förebilder i branschen, nu senast med etableringen av Cervera. Smycka är familjens äldsta butik och här bedrivs både utmärkt service liksom ett vackert hantverk. Utöver ett stort driv för den lokala handeln arbetar butiken också aktivt i den egna kedjans utvecklingsarbete.

Årets Marknadsförare – delas ut av Tillväxt Motala AB

K-Entreprenad Mark AB

För genomförandet av en bransch-expo som skapade hype runt företaget på ett både effektivt och kreativt sätt, inte bara bland branschfolk utan också bland vanliga motalabor. Eventet synliggjorde inte bara företaget tjänster utan också bolagets höga ambitionsnivå. Att dessutom skänka hela vinsten från eventet till Barncancerfonden påvisar modernt CSR-tänk liksom stort hjärta. En extra guldstjärna för snygga reklamfilmer på bred östgötska!

Städarna i Motala AB

Filip Printzell och hans kollegor klev in i en stenhård konkurrens, men tog snabbt marknadsandelar. Genom smarta samarbeten och roliga knep som stripad mopedbil och lådbeklädda elcyklar syns företaget lika bra digitalt som fysiskt på Motalas gator!

Mikael Edenkrantz, A-hus

Mikael Edenkrantz och A-hus har under de senaste åren stadigt tagit marknad i Motala. Mikael kombinerar en outtröttlig entusiasm och ständig vilja att testa nytt med tålamodet att hålla ut och investera långsiktigt. A-hus är aktiva i utvecklingen såväl som marknadsföringen av Motala som bostadsort och tog även tillfället i akt att skapa egna produkter att sälja när det traditionella utbudet tog slut.

Årets Mest Engagerade Företag – delas ut av Länsförsäkringar Östgöta

BoreNet AB

BoreNet AB är västra Östergötlands ledande internetoperatör och förser både våra hem och företag med öppen fiber av högsta kvalitet. Ingen utmaning verkar vara för stor och engagemanget för en positiv samhällsutveckling är starkt. I BoreNet har vi en modern och innovativ aktör som målmedvetet och långsiktigt investerar i vår gemensamma framtid.

Högby Spa och konferens

Högby Spa och konferens är ett guldkorn med gamla anor, strax utanför Borensberg. Genom sin växande spa- och konferensverksamhet lockar man nya besökare till vår vackra kommun. Kommunens dagliga verksamhet på Högby Gård ger samtidigt en extra livskvalitet åt många människor. Här förenas värme och omtanke i en härlig miljö som inspirerar.

Berggrens Källare

En klassiker i klassikerstaden Motala! Det som tidigare var Motala Verkstads Värdshus är en livfull, lekfull och lustfylld samlingsplats som bjuder på musikkvällar, sommarquiz och trivsam samvaro i en anrik miljö som lyser av Motalas stolta arv. Dagens ägare är också ett föredöme i sin bransch, med ordning, reda och en ansvarskänsla mot medarbetarna som ger en extra god smak åt anrättningen.

Årets Idrottsprestation – delas ut av Vätternrundan

Maja Nilsson

Maja har genom fantastiska insatser under 2017 med såväl JEM-brons, SM-brons, JSM-guld och senast, ett bejublat och framgångsrikt deltagande i Finnkampen, visat att hon nu är väl etablerad i höjdhoppstoppen. Hennes driv och engagemang att ständigt prestera imponerar.

Vasco Vilaca

Vascos prestationer inom triathlon, med bl.a. ett JVM-silver och ett JEM-guld, imponerar
på många sätt. Att flytta från Portugal till Sverige för att gå Triathlongymnasium visar på en fantastisk drivkraft.

Kevin Jönsson

Kevin är redan som 13-åring svensk ungdomsmästare i wakeboard. Efter en flytt hem från Thailand till Motala sker nu mycket av träningen i Fagersta, 22 mils enkel resväg. Det visar på en imponerande träningsvilja och engagemang.

Årets Motalaförebild – delas ut av MVT

Hans Isacsson

En eldsjäl i ordets rätta bemärkelse. Han har outtröttligt drivit barn- och ungdomsteatergruppen Gryningen sedan början av 80-talet och genom sitt arbete får många unga Motalabor att ställa sig på scenen och växa som människor. Gruppen har blivit en institution i det lokala kulturlivet.

Rolf Magnusson & Åke Lindberg

Har besökt oräkneliga grupper och föreningar i kommunen och visat bilder från gamla tiders Motala och samtidigt visat stadens förändring. Detta med både kärlek och stor lokalkunskap. Deras program har varit en stor succé och ryktet har spridit sig. De har också skänkt intäkterna till Barncancerfonden, vilket ger deras gärning ännu mer tyngd.

Simon Kilman

Hittade en sen lördagskväll en man som cyklat omkull och gjorde allt i sin makt för att rädda honom. Han larmade ambulans och påbörjade hjärt-och lungräddning, men sorgligt nog gick mannens liv inte att rädda. 18-årige Simon gjorde emellertid allt han kunde och visades också uppskattning från de anhöriga. Själv tycker han sig ha gjort sin plikt, men tyvärr är det långt ifrån självklart att agera som han gjorde, vilket gör honom till en förebild.

Företagarnas Hederspris – delas ut av Företagarna Motala & Vadstena

Det nionde priset är ett Hederpris som därmed inte har några finalister. Vinnaren presenteras på galan.

Producerad av DanagårdLiTHO